Сайта на Донка
 
Picture
Най-възвишеното, най-благородното, най-красивото нещо в живота е молитвата. Човек, който се моли има велико бъдеще. Общество или народ, койито се моли се развива. Човек, който не се моли, боледува и изсъхва. Народ, който не се моли, изчезва от картата на Земята.

Моли се, за да те обичат. Моли се, за да ти съдейства Природатата във всичките ти разумни начинания.

Ама как да се моля? Не питай как да се молиш, а просто се моли. Питаш ли как да се храниш или как да дишаш или как да се обличаш? Майката пита ли как да обича детето си? Дърветата питат ли как да растат към небето? Слънчевият лъч пита ли как да свети в простора? Ти може би си мислиш, че не знаеш как да се молиш, но най-истинската ти същност знае. Остави молитвата да излезе от дълбочината на душата ти. Така молитва има сила, такава молитва носи всички условия за твоето развитие.

Любовта е най-естествената молитва. Радостта, милосърдието, красотата могат да се явяват само на човек, който се моли.

В молитвата са скрити всички тайни на бъдещето. Тя носи всички условия на настоящето и всички поуки от миналото.

Молитвата направена с любов се приема. Молитвата е диханието на душата. Както тялото има нужда от въздух, за да живее, така и душата има нужда от молитва. Както дъждът напоява изсъхналата и зажадняла почва за живот, така и молитвата носи свобода и простор за душата.

Силен човек може да бъде само този, който се моли.

Умен човек може да бъде само този, който знае как да се моли.

Красив човек може да бъде само този, който обича да се моли.

Ама за какво да се моля? Човек трябва да е много умен, за да знае за какво да се моли. Да се молиш за това, което можеш и сам да свършиш, не е истинска молитва. Моли се да имаш сила да разрешиш задачите на своята душа. Моли се твоите братя, да се обичат. Моли се да ти се даде най-потребното за настоящия момент. Моли се да примириш притовиречията в себе си. Моли се за здраве и сила, за да можеш да служиш. Моли се вечните, непреходни неща, тях търси. Моли се за това, което никой друг не може да ти даде. Моли се за невъзможното, защото невъзможното за човека е възможно за Бога. Моли се съзнанието ти да бъде будно, да не изпуснеш добрите условия на настоящето. Моли се да имаш сили да преодолееш изпитанията и трудностите. Моли се да имаш пламтящо от любов сърце, светъл като слънцето ум и разумна воля. Моли се това, което се дава за теб, да се даде и на твоите ближни. Моли се да научиш и изпълниш волята Божия и тогава ще имаш и всичко друго. За когото мислиш, такъв ставаш.

Няма по-красива молитва от благодарността. Да благодариш означава да разбираш дълбоките причини, от които произтича живота.

Благодари за въздуха, който дишаш.

Благодари за светлината, която приемаш.

Благодари за топлината, която те изпълва.

Благодари за тялото, което ти служи.

Благодари на птиците, които пеят за теб.

Благодари на слънцето, което грее за теб.

Благодари на вятъра, който вее за теб.

Благодари за хляба, който е приготвен за теб.

Благодаря за покрива, който е построен за теб.

Благодари на небето, което те закриля.

Благодари на земята, която те отглежда.

Благодари на онзи Източник, от който произлиза Живота.

Само така ще можеш да се наречеш Човек.

 
Picture
Струва ли си животът да бъде живян... а може би все пак си струва - Какво Исус направи за теб?

Ако в този момент си задаваш този въпрос, вероятно си изпълнен с много емоции като безнадеждност или отчаяние. Може би се чувстваш така сякаш си попаднал във възможно най-дълбоката яма, и се съмняваш, че отнякъде може да се появи лъч светлина и че ситуацията може да се подобри. Струва ти се, че никой не го е грижа за теб, нито разбира състоянието ти? Мислиш си, че животът не си струва да бъде живян… А може би все пак си струва?

        Всеки е изпитвал подобни емоции на слабост в един или друг момент от живота си. Когато аз съм била емоционално срината, съм си мислела: "Възможно ли е наистина това да е волята на Бога, Който ме е създал?” или “Бог толкова ли е малък, че не ми помага? Проблемите ми прекалено големи ли са Него?”

        Щастлива съм, че мога да ти кажа, че ако отделиш няколко минути и се замислиш върху това да оставиш Бог да бъде наистина Бог в живота ти точно сега, Той ще докаже колко голям в действителност е! “За Бога няма нищо невъзможно” (Лука 1:37). Може би неприятни преживявания в миналото ти са станали причина да изпитваш непреодолимо чувство на отхвърляне или изолираност. Това може би е довело до самосъжаление, гняв, огорчение, отмъстително поведение или мисли, нездравословни страхове и т. н., които са предизвикали проблеми в някои от най-важните за теб взаимоотношения.

        Приятелю, без значение колко лоша е ситуацията в живота ти, Бог на любовта те чака да Му позволиш Той да те преведе през тунела на отчаянието и да те изведе в Неговата ослепителна светлина. Той е сигурната ти надежда и Неговото име е Исус. Аз дойдох за да имат живот, и да го имат изобилно. (Йоан 10:10)

        Този Исус, безгрешният Божи Син, се отъждествява с теб във всеки момент на отхвърляне и унижение, който си преживял/а. Пророк Исая пише за Него: “Нямаше вид, нито великолепие, че да погледнем на Него, нито изглед, че да Го харесаме – презрян и отхвърлен от хората, човек на скърби и свикнал с печал. И като някой, от когото отвръщат лице, беше презрян и не Го счетохме за нищо. А Той наистина понесе печалта ни и със скърбите ни се натовари. А ние Го счетохме за наказан, поразен от Бога и унижен. Но Той беше прободен заради нашите престъпления, беше съсипан заради нашите беззакония; върху Него дойде наказанието, докарващо нашия мир, и с Неговите рани ние бяхме изцелени. Всички ние блуждаехме като овце, отбихме се всеки в своя собствен път – и Господ направи да Го постигне беззаконието на всички ни. (Исая 53:2-6).

        Приятелю, Исус Христос издържа всичко това, за да бъдат простени греховете ти! Колкото и голяма вина да носиш, знай, че Той ще ти прости, ако смирено се покаеш (ако се обърнеш от греховете си към Бога). “Призови Ме в ден на беда; и Аз ще те избавя (ще те освободя), и ти ще Ме прославиш” (Псалм 50:15). Нищо от това, което си направил/а не може да бъде прекалено лошо, че Исус да не може да ти го прости. Някои от Неговите най-превъзходни служители са извършили ужасни грехове, като например: убийство (Мойсей), прелюбодейство (цар Давид), физическо и емоционално насилие (апостол Павел). Въпреки това обаче на тях им е било простено и им е бил даден нов изобилен живот в Господа. “Измий ме съвършено от беззаконието ми. И очисти ме от греха ми” (Псалм 51:2). “Затова, ако е някой в Христа, той е ново създание; старото премина; ето, [всичко] стана ново” (II Коринтяни 5:17).

        Животът ти е в ръцете на Бог. Мисли на отчаяние, безнадежност не са твои, а на нашият враг Сатана, "Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща. (Йоан 8:44)

        Приятелю, Бог стои и е готов да поправи “счупеното”, а именно – настоящия ти живот. Ето какво пише пророк Исая: “Духът на Господ Бог е на Мен, защото Господ Ме е помазал да благовествам на бедните; изпратил Ме е да превържа съкрушените по сърце, да проглася освобождение на пленниците и отваряне на затвора на вързаните; да проглася благоприятната Господна година и деня на възмездието на нашия Бог; да утеша всички наскърбени;…да им дам венец вместо пепел, миро на радост – вместо плач; облекло на хваление – вместо унил дух, за да се наричат дървета на правда, насадени от Господа за негова прослава” (Исая 61:1-3).

        Ела при Исус! Аз съм пътят, и истината, и животът. (Йоан 14:6) Позволи Му да възстанови радостта и пълноценността на живота ти, като Му се довериш да започне да работи в теб. “Върни ми радостта на спасението Си и ме поддържай с дух свободен…Господи, отвори устните ми, и устата ми ще разгласяват Твоята възхвала. Защото не желаеш жертва, иначе бих принесъл; всеизгаряне не Ти е угодно. Жертви, благоугодни на Бога, са дух съкрушен; съкрушено и разкаяно сърце, Боже, Ти няма да презреш” (Псалм 51:12, 15-17).

        Приеми Го! Той ще ти даде желанието на сърцето. Ако пребъдете в Мене и думите Ми пребъдат във вас, искайте каквото и да желаете, и ще ви бъде. (Йоан 15:7)

        Приеми Господ за твой Спасител и Пастир. Той ще насочва мислите и стъпките ти ден след ден чрез Словото Си – Библията. “Аз ще те наставя и ще те науча за пътя, по който трябва да вървиш, ще те съветвам, над теб ще бъде окото Ми” (Псалм 32:8). “И ще имаш сигурни времена, изобилно спасение, мъдрост и знание. Страхът от Господа е съкровището му” (Исая 33:6). Когато си в Христос, ти ще продължаваш да имаш борби, но тогава ще имаш и НАДЕЖДА. Той е “приятел, по-близък и от брат” (Притчи 18:24). Нека благодатта на Господ Исус бъде с теб, когато вземаш това важно решение.

        Ако искаш да се довериш на Исус Христос като твой Спасител, кажи тези думи на глас: “Боже, нуждая се от Теб. Моля Те прости ми всичко, което съм извършил. Поставям вярата си в Исус Христос и вярвам, че Той е мой Спасител. Моля Те, очисти ме, изцели ме и възстанови радостта в живота ми. Благодаря Ти за любовта Ти към мен и за смъртта на Исус на кръста, на който е понесъл и моите грехове.”

 
Start blogging by creating a new post. You can edit or delete me by clicking under the comments. You can also customize your sidebar by dragging in elements from the top bar.